Meta va plăti 90 de milioane de dolari pentru a soluționa un proces de confidențialitate vechi de un deceniu

de: Ozana Mazilu
16 02. 2022

Meta are probleme cu plângerile de confidențialitate. Iată ce a încălcat compania.

După cum relatează Variety, Meta a fost de acord să plătească 90 de milioane de dolari pentru a soluționa un proces colectiv din 2012, care acuză compania de încălcarea confidențialității utilizatorilor. Se presupune că Facebook și-a depășit limitele în 2010 și 2011 prin utilizarea cookie-urilor de urmărire care monitorizau navigarea după ce utilizatorii s-au deconectat, în ciuda promisiunilor contrare.

Acordul este încă în așteptarea aprobării de către un tribunal din districtul de nord al Californiei. Avocații de la DiCello Levitt Gutzler au fost totuși încrezători, în urma unui aviz din 2020 al Curții de Apel.

Meta nu respectă datele personale

Facebook avea nevoie de consimțământ pentru colectarea datelor, a spus instanța de apel, iar utilizarea ilegală a datelor cu caracter personal a creat „daune economice”, chiar și atunci când valoarea datelor a rămas intactă. Meta a reușit de trei ori în instanță înainte de avizul din 2020. Curtea Supremă a refuzat să audieze recursul lui Meta la hotărârea finală.

Un purtător de cuvânt al Meta a subliniat vechimea cazului într-o declarație pentru Variety, spunând că este în „cel mai bun interes” al companiei să rezolve și să „treacă peste această problemă”. Acesta este al șaptelea cel mai mare caz legat de confidențialitate sau încălcare a datelor din SUA, potrivit firmei de avocatură, cu un alt caz Facebook (o plată de 650 de milioane de dolari pentru recunoașterea facială) în fruntea topului.

Acestea fiind spuse, rezultatul este un memento că problemele de confidențialitate ale Facebook există de mult timp și continuă până în prezent.

Ca referință, în legătură cu anunțul șoc care a uimit o lume întreagă, Meta nu are „absolut nicio dorință de a se retrage din Europa”.

Compania a emis declarația într-o postare pe blog pe care a publicat-o de curând, după ce unele instituții de presă au publicat rapoarte în care susțin că a „amenințat” să retragă Facebook și Instagram de pe continent, pe fondul incertitudinii cu privire la faptul dacă SUA și Uniunea Europeană vor fi de acord să înlocuiască acordul de confidențialitate transatlantică.